Lezzet Durağı Meşhur "Paçacı Mahmut Usta"

01:38

 

      Bugün ki lezzet durağımız da İstanbul'un Köklü semtlerin den Fatih'in en eski Esnaf  Lokantaların dan "Paçacı Mahmut Usta" var. 1978 yılından bu yana müşterilerini ağırlayan "Paçacı Mahmut Usta" her gün müşterileri için tadı damağınız da kalacak paça çorbasının yanı sıra, işkembeli nohut, kavurma ve 20 çeşidin üzerinde tencere yemeği ve tatlı alternatiflerini sunuyor.




Kesinlikle İstanbul'da Paça'yı ve tencere yemeklerini bu kadar lezzetli yapan sayılı lokantaların başında geliyor" Paçacı Mahmut Usta". Müdavimleri arasında İstanbulun her semtinden, şehirdışından, yurt dışından yabancı misafirleri ve hatta sanat dünyasından, futbol camiasından ünlü isimler de yer almaktadır. Kısacası her ne kadar bir semtin Esnaf Lokantası olarak gözükse de, Bu kadar çeşitli müdavim ile bir Dünya markası olmuş durumda. Sizde tavsiyeme uyup Paçacı Mahmut Usta'ya uğrarsanız, zengin  yemek çeşitlerinden bir kaçını tatığınız da benim ne demek istediğimi çok net anlayacaksınız.



 Sene 1978 den günümüze Paçacı Mahmut Usta... 
Paçacı Mahmut Usta' ya uğradığımız da bizleri Mahmut Usta'nın oğlu Ahmet Kodal ve eniştesi Şeref Öndü karşılıyor Meşhur Lezzetleri'ni bir bir tadarken bu arada Ahmet Kodal ve Şeref Öndü den Mahmut Usta'nın hikayesini dinliyoruz. " Mahmut Usta, 1960'lı yıllarda Erzurum'da Seher lokantasın da iyi bir aşçının yanında yetiştikten sonra 1965' te İstabul'a gelmiş ve Hünkar Lokantası'nda 10  yıl kadar çalıştıktan sonra 1978' de de 'Artık kendimize bir yer açalım' diyerek  şimdiki yerlerinin 50 metre ilerisinde ki dört masalı mekanı açmış. Açtığı ilk mekanda ilk olarak ızgara köfte, kuru fasulye ve pilav ile meşhur olmuş. 1986 yılın da ise şimdi ki yerleri olan  Kıztaşında ki Paçacı Mahmut Usta'yı açarak bu bir birinden güzel lezzetlerin bu günlere kadar gelmesini sağlamış.

2002 yılında vefat eden Mahmut Usta'nın emanetini günümüze layıkıyla taşıyan Ahmet Kodal, O günden beri Eniştesi Şeref Öndü ile birlikte bu güzel mekanı işletmeye davem ediyor. Mekanın bu kadar sadık müdavimlerinin olmasının asıl nedeni; Yılların emeği, azmi ve bu emek ve azmin arkasında işini tırnaklarıyla kazıyarak kuran bir baba yani meşhur rahmetli Mahmut Usta, Emanitini aynı azim ve istikrar ile sürdüren bir oğul, Ahmet Kodal ve Enişte Şeref Öndü.. Ve tabiki mükemmel çalışan hünerli bir ekip var... 

Paçacı Mahmut Usta her saatte ayrı bir yoğunluk yaşıyor. İlk olarak Sabah namazın dan sonra camiden çıkanlar veya işine giden esnaf  06:30 / 08:30 arası çorba içmeye geliyor. Bu saatler arasında mekan oldukça yoğun oluyor... Yemekler saat 10:00 dedin mi hazır oluyor.  Öğle yemeği işyerlerinin paydosu ile öğle 12:00 de başlayıp 15:00 kadar yoğun bir şekilde sürüyor. 100 kişiye aynı anda servis yapılan mekanda dışarı da masa boşalmasını bekleyenleri de görmek mümkün. Müdavimleri arasın da  Belediye başkanları, futbolcular, sanatçılar, bölge ve laleli esnafı, banka,hastaneler ve çeşitli bankaların çalışanlarını var... Kısacası Ayak Paça'nın, İşkembeli Nohut'un ve çeşit çeşit tencere yemeğinin metini duyan her yerden geliyor...
  
Servis ve Malzeme Kalitesi
Ayaklı Paça;  sirke, sarımsak, biber ve taze limonla sunuluyor. Paçalar ve Yemeklerdeki etler Balıkesir’den geliyor. 40 yıldır aynı kasapla çalışan lokanta'nın ve kasapları aynı zamanda aile dostları ve ayrıca  mekan açıldığından bu yana yine aynı manavla çalışılıyor. Mekanın Baş aşçısı Mahmut Usta'nın yanın da yetişmiş. Kendisi "Ayak paça'nın lezzet sırrının terbiyesinde kullanılan doğal manda yoğurdun dan geldiğini söylüyor".... Diğer sırlarının Mahmut Usta dan kendilerine yadigar olduğunu belirterek, İstanbul'da Paça'nın tek adresinin Mahmut Usta olduğunun altını çiziyor... Bunun yanında hazırlanan tencere yemeklerinin ise her gün aynı lezzet ve kalite de çıktığını, Hepsinin hazırlanışında taze, kaliteli ve mevsiminde sebzeler kullanıldığının altını çiziyor.
 Basında "Paçacı Mahmut Usta"
Başta Ünlü Gurme "Vedat Milor" Olmak üzere bir çok ünlü yemek yorumcusunun yolu "Paçacı Mahmut Usta" geçmiş Ve hepsi sonuçtan benim gibi memnun ayrılıp memnuniyetlerini Tv programlarında ve köşe yazıların da dile getirmişler... bende bloğumda sizler ile paylaşmaktan büyük bir zevk duyuyorum...

Çalışma Saatleri ve Menü
 Sabah Ayak Paça ile  başlayan  servis her gün ve gün boyu mevcut. Bunun yanında ise bir gün Ezogelin bir gün Mercimek çorbası da çıkıyor. Hafta'nın 7 günü açık olan mekan Pazartesi den Cumartesi'ye sabah 05:00 ten akşam 17:30 kadar açık. Pazar günleri ise 05:00 ten 15:00' e kadar hizmet vermekteler. Normal günlerde 20 çeşidin üzerinde yemek bulabileceğiniz mekanda Pazar günleri Ayak Paça ve Ezogelin çorbasının yanında ise 20 çeşit olamasa da yine tencere yemeği çeşitlerini bulabilirsiniz. 
Yeni Adresiniz !  "Paçacı Mahmut Usta "
kıztaşi kızanlık caddesi no 16 fatih istanbul, 34000 Fatih, İstanbul
(0212) 635 4608 



 Yazımı Paçacı Mahmut Usta' dan;  Ahmet Kodal, Şeref Öndü ve Emeği geçen tüm personele sevgi ve saygılarımı ileterek bitirirken... Sizlere; Kendinizi bu şahane Lezzetlerden mahrum etmek istemiyorsanız... Sadece...Gidin...Görün...Ve Tadın... diyorum... 
Hepinize Sevgiler Ve Lezzetli Mekanlar dilerim....




You Might Also Like

0 yorum

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images